Uit de serie “Next-level hobbyism : Mancaves”, een co-productie met Thomas Kouveld.
Tekst: Thomas Kouveld – www.thomaskouveld.nl

Uit een oude hooischuur rolt het donkere geluid van kleine wieltjes op een houten ondergrond. Dan volgt een klak en is het een seconde stil. De man die tijdens die seconde in de lucht hangt is Phineas (39). Hij is een skater en bouwde een skatebaan in zijn schuur.

Phineas landt zijn kickflip en begint het rondje opnieuw. Op naar de andere kant van de halfpipe. ,,Vroeger was ik erg vaak aan het skaten, tegenwoordig eigenlijk alleen wanneer er vrienden zijn”, geeft hij schoorvoetend toe. Het duurt dan ook even voordat de spieren warm zijn en de tricks weer lukken.

De schuur waarin de skatebaan zich bevindt toont een scherp contrast met het interieur van de woonkamer. Waar binnenshuis een strak, minimalistisch design de boventoon voert, ademt de schuur rauwheid en historie. Alsof de skatebaan er altijd al was. Het woord ‘Sex’ op de muur onder het raam valt Phineas pas op bij het terugkijken van de foto. Althans, dat zegt hij. Grinnikend: ‘Dat is vast door de vorige eigenaar gedaan.’

Hout
Toen Phineas met zijn gezin in het oude huis ging wonen, zat de lijvige schuur erbij. Hij wist het wel: het moest een skatebaan worden. Zijn vrouw maakt er een grapje van: ‘Ik wilde een mini-wellness, maar verloor de loting’, lacht ze. Aangezien het huis flink onder handen werd genomen voor de verhuizing, kon het hout van de oude vloer gebruikt worden om de skatebaan mee te bouwen. De laaghangende dakspanten moesten worden verhoogd om er onderdoor te kunnen skaten. Ze werden vervangen door nieuwe exemplaren.

De schuur is vrijstaand, maar Phineas wil de goede vrede met de buurt enigszins behouden. Daarom besloot hij de bodem van de baan te vullen met oude matrassen en zo het geluid te dempen.