Uit de serie “Next-level hobbyism : Mancaves”, een co-productie met Thomas Kouveld.
Tekst: Thomas Kouveld – www.thomaskouveld.nl

Coen (39) speelde zijn eerste potjes pool in de Thunder Roadhouse, de bikerbar waarboven hij woonde. De toegankelijkheid en relatieve eenvoud van het spel zorgde ervoor dat hij bleef spelen en jaren later een eigen poolbiljart op zijn zolder neerzette.

Bijna elke man heeft vroeg of laat in zijn leven een poolkeu in zijn handen. Meestal gaat het om een krom stuk brandhout dat het nodige misbruik heeft moeten doorstaan. Toch zorgde het, in combinatie met een eveneens versleten pooltafel en een paar vrienden, voor urenlang spelplezier. Een vertrouwde metgezel tijdens een rustige avond in de kroeg of coffeeshop.

Die herkenbare sfeer is snel gezet wanneer Coen (rechts op de foto) een paar flessen whisky uit de kast trekt. Het aanwezige gezelschap ruikt en nipt gretig aan de nieuwe aanwinst, een Ierse Teeling. Goedkeurende complimenten over vanille en bourbon vaten worden gemompeld. Wanneer Coen iets zegt over nat hout, schiet zijn vrouw in de lach. ‘O héérlijk, nat hout!’ Niet lang daarna pakken de mannen hun glazen en schieten de trap op naar de zolder.

Daar zette Coen in 2010 een poolbiljart neer. Het was een hels karwei, weet zijn vriend Archie (links) zich nog te herinneren. Er komt dan ook heel wat kijken bij het (ver)plaatsen van een biljart. Coen: ‘Het blad moet in vier delen in elkaar gezet worden en dan moet het laken er nog op. Daar heb ik een speciale techniek voor, zodat het helemaal strak zit.’ Toen het gevaarte eenmaal stond, haalde hij er twee gitzwarte keus bij. ‘Dat vond ik toch net iets leuker dan zo’n standaardkeu. Lekker rank en net iets zwaarder, met een klein merkje erop, maar heel subtiel.’ Het biljart neemt zo’n tachtig procent van de zolder in beslag, de rest van de ruimte heeft Coen aangekleed met jaren ’70 Space Age fauteuils en retro behang. Uit een set flinke luidsprekers klinkt funk. Alleen de vlag met Wolverine (X-Men) doet denken aan een moderner tijdperk.

Trouwpak
Coen draagt voor de gelegenheid zijn trouwpak. Het maatpak, inclusief bordeauxrode gilet met bloemenmotief, was duurder dan de trouwjurk van Sanna. ‘En dan ben je eigenlijk gek als je het niet vaker draagt’, vertelt hij en lachend laat hij zijn manchetknopen zien. ‘Die details ook! De kleermaker vroeg me wat ik wilde hebben en ik zei: ″Ik wil die dobbelstenen, man. Dezelfde als die Amerikaanse Sjaken in hun auto hebben hangen, geef mij die magic dice.″ Hij werpt een blik op de tafel. ‘Ok, wie was? Ik? Dan maak ik het nu af, let op. Via de band, met een effectje naar rechts en dan in de pocket.’ Hij slaakt een kreun als de geplande actie mislukt.

In de hoogtijdagen werd het poolbiljart veel gebruikt. ‘Ik speelde veel potjes met vrienden, maar ook tegen mezelf’, aldus Coen. ‘Dan deed ik beide partijen en gaf ik mezelf een aantal minuten om de hele tafel leeg te spelen. Tegenwoordig wordt hij nog maar weinig gebruikt, dus het is heerlijk om weer eens een balletje te leggen. Mijn dochter wordt namelijk wakker van het gestamp van schoenen op het laminaat. We hebben nog wel eens gespeeld op onze sokken, maar mijn vrienden krijgen ook kinderen. De meesten hebben dus geen tijd meer voor een potje. Dan moet ik achter ze aan gaan om ze zover te krijgen dat ze eens langskomen. Sorry, maar daar pas ik voor. Binnenkort gaat de tafel naar mijn pa en ik verwacht dat ik dan veel vaker zal spelen dan nu.’ Hij legt aan voor de laatste bal en wijst met de keu naar een pocket. ‘In de corner via een bandje.’

Coen de Bruijn is in juni dit jaar op 41-jarige leeftijd onverwachts overleden.

Met zijn enthousiasme en positieve flow heeft Coen de cavemen serie de aftrap en nog een flinke slinger na gegeven.
Bij Coen was bijna alles “next-level”: energie, enthousiasme, creativiteit, interesse, passie en liefde voor Sanna en de kinderen, maar ook zijn hobby’s.
Dit maakte ‘m een gouden vent en ijzersterke copywriter.

“Ik ga m’n trouwpak aantrekken, gaan we als twee gladde sjaken op de plaat!”
Hij wist nog wel wat “bazen” met een vette cave! “wacht ik app ff een maat!”
Coen heeft Phineas (skatebaan) getipt en figureert samen met Archie op de quarter pipe.

Je flux wordt keihard gemist, dude. Thanks voor alles en schop kont, daarboven!